"שאם יפתח אחד מהם" : הורות לתינוק עם ריפלוקס

ריפלוקס הוא מצב נפוץ בקרב תינוקות, הוא עובר לרוב ללא טיפול כשהילד מתחיל לאכול אוכל מוצק.

מה עובר בינתיים על התינוק ועל ההורים? מה אפשר לעשות כדי להקל על התינוק? איך ריפלוקס יכול לעכב שחרור מפגיה? מתי תופעות הלוואי דורשות טיפול רציני יותר? ומה הקשר לחלב פרה?

הי לכם! חזרתי לעבודה! התגעגעתי. הייתי בלחץ ששכחתי איך לטפל בפגים, בכל זאת 4 חודשים, אבל מסתבר שלא הספקתי לשכוח הכל.

הדרך לחזור ל100% כוחות עוד רחוקה, אבל גם לא חזרתי ל100% משרה, אז יש לי הפוגות להתאוששות אחרי כל משמרת.

כשביקשו ממני לכתוב על ריפלוקס, זה גרם לי לחשוב על האופן שבו חוסר הידע שלי בנושא ריפלוקס, השפיע על ההורות וההנקה של יאיר, הבכור שלי. אם הייתי יודעת לפני 7 שנים את מה שאני יודעת היום על ריפלוקס, הרבה דברים היו נראים או מרגישים אחרת.

אז מה זה ריפלוקס?

עליה פסיבית של תוכן קיבה לוושט.  זהו תהליך טבעי ותקין בתינוקות. השסתום בין הושט לקיבה נפתח לעיתים כדי לאפשר מעבר של אויר החוצה (בלשון העם, גרעפסים). החלב, שהוא נוזלי, פשוט עולה יחד עם האויר. זהו מצב נפוץ מאוד, 70% מהתינוקות פולטים בגיל 3-4 חודשים.

גם מבוגרים סובלים לפעמים מריפלוקס וצרבות, אבל תינוקות יותר. זה משום שהם שוכבים כל היום, בולעים יותר אויר ועושים יותר גרעפסים, הם גם אוכלים אוכל נוזלי והוושט שלהם קצר יותר.

לעיתים נדירות המצב מחמיר ודורש טיפול. הריפלוקס נפתר מעצמו בכמעט כל התינוקות עד גיל 18-12 חודשים. 15%-10 מהסובלים מריפלוקס יצטרכו טיפול תרופתי ממושך. האבחון מתבצע באמצעות ניטור חומצה, גז או נוזל דרך הוושט באמצעי הדמיה כמו PH מטריה, אולטרסאונד ועוד.

למה זה קורה?

אחת התיאוריות המובילות היום בנושא ריפלוקס, היא תיאורייה של קשר הדוק לרגישות לחלבון פרה. כמו ששמעתי ממומחה גסטרו ילדים לא מזמן, אם יש לתינוק יונק ריפלוקס – שאמא תפסיק לאכול חלב! הוא בטוח שהיא תראה שיפור משמעותי אצל התינוק. בתינוק שמקבל תמ"ל – כדאי להתייעץ עם דיאטנית ורופא.

איך זה נראה?

התבטאות חיצונית היא כשהתינוק פולט לעיתים תכופות אחרי הארוחה. הוא פולט בשקט, ונראה שמח לאחר הפליטה, בשונה מהקאה שהיא קולנית ומהירה, והתינוק נראה סובל אחריה.

יאיר וחיתול בד צמוד בגיל חודש

זה מה שהיה ליאיר בתור תינוק. דימיינו את ההרגשה, איך בתור אמא טריה שעבדה במשך שעה לשאוב 120 מ"ל חלב אם, מייד בסוף ארוחה, התינוק פולט חצי מזה! שלא לדבר על כמויות הבגדים שצריך להחליף לו ולך, על הסדינים וכו'.

זה לחיות בתוך מכבסה, לא לזוז מילימטר בלי חיתול בד, לתפוס את הפליטות. באופן כללי להסתובב עם תינוק שתמיד אוכל הרבה ומוציא הרבה. הוא היה הבכור שלי וחשבתי שזה נורמלי, כי "כל התינוקות פולטים". רק שלא הבנתי, שלא כל התינוקות פולטים! וגם אם הם כבר כן פולטים, זה 5 מ"ל ולא 60. רק אחרי שאיילת נולדה ולא פלטה בכלל, הבנתי שאולי היה משהו מוזר בכמות הפליטות של יאיר.

רצה בהפסקה להניק. המעון מתחת ללימודים (יום התחפושות, גיל 3 חודשים)

כמו שבטח אפשר לשער, לא הצלחתי לעמוד בכמויות צריכת החלב שלו, כי הוא תמיד אכל כפול. המזל שלי, שהוא היה במעון יום מתחת ללימודים שלי ויכולתי ללכת להניק אותו בהפסקות. זה ממש הציל לי את ההנקה!

התבטאות פנימית היא כשהתינוק אינו פולט החוצה חלב, אך הוא נראה כסובל מאוד מצרבת. זה מתבטא בעיקר בבכי בתזמון קבוע אחרי הארוחה, ומתנועות הקשתת הגב. לעיתים קשה להבדיל בין מצב כזה למצבי כאבי בטן וגזים בתינוקות. כשמחזיקים תינוק כזה, זה מקל על הכאב שלו ברוב המקרים. תינוק כזה יכול להיות התינוק הכי בכיין בפגיה, הוא נראה סובל מאוד, ובתור אחות שמטפלת בילד כזה, הלב ממש נשבר מהבכי, ואת לא יכולה להרים אותו כל הזמן, לצערך.

הקשתת הגב

הפחד בהתבטאות כזו, שהיא עלולה להוביל, להפסקות נשימה, במיוחד אצל הפגים שאינם בשלים. זו אחת הסיבות שיכולה להשאיר את הפג שלכם באשפוז ממושך ולהכניס אותו לקטגוריה המפוקפקת של "מעוכבי שחרור".

מה עושים כדי לטפל בריפלוקס?

ברוב המקרים הבעיה נפתרת כשהתינוק עובר בהדרגה לאכילת מוצקים. המוצקים, עולים פחות בקלות ולא בורחים החוצה עם הגרעפסים. בעגת הפגיה אנחנו קוראים לזה "יעבור כשיאכל סטייקים". ההורים של התינוקות שהכי סובלים מריפלוקס, תמיד שולחים לנו את התמונה של הסטייק הראשון.  וזה באמת עובר, מנסיון…

חוץ מהטראומה של חוסר החלב וההיסטריה להתחיל לשאוב ברגע שאני יולדת, לא נשאר זכר מהריפלוקס של יאיר.

ההמלצות בעיקר קשורות למניפולציות מכאניות, שמנסות להשאיר את האוכל בקיבה תוך כדי שימוש בכח המשיכה.

  • להרים קצת את הראש של התינוק בזוית של 30 מעלות באמצעות שמיכה מתחת למזרן. ניתן להשכיב מעט על הצד.
  • ניתן לעבור להאכלה תכופה בכמות נמוכה יותר.
  • לא להאכיל בעודף.
  • להמנע מתזוזות לאחר האוכל
  • במקרים קיצוניים לתינוקות הניזונים מתמ"ל, ניתן לשקול הסמכת הכלכלה עם הצוות, באמצעים כמו קורנפלור לפגים או אינפמיל AR לתינוקות בשלים, אפילו במהלך האשפוז בפגיה.
  • בחלב אם – הימנעות של אמא מצריכת מחלב פרה.

מי יכול בלי קפה?

אני קיבלתי את העצה האחרונה בכלל בלי קשר לריפלוקס, אלא במטרה לטפל בקוליק (כאבי בטן בתינוקות), ניסיתי להימנע מחלבי לחלוטין ולא הצלחתי לעמוד בזה. מחלב פרה נמנעתי, אבל הייתי חייבת לפחות יוגורט אחד ביום. אני תוהה, אם הייתי מוותרת על היוגורט הזה אולי זה היה משנה?… אין לדעת.

אשמח לשמוע מאמהות שכן הצליחו לעמוד במשימה המאתגרת ולהתרגל לטעם של חלב סויה ויוגורט סויה, אם זה באמת עזר? אם ראו שינוי? ובכלל, מה עוד עזר?

מתי כן צריך לטפל?

במקרים של סיבוכים, כמו זיהומי נשימה, או שבירת עקומות גדילה וחוסר עליה במשקל, נהוג להתחיל בטיפול תרופתי.

אצלנו, יאיר היה דווקא באחוזון גבוה יחסית של משקל, אז לא היה צורך לטפל, רק להניק ולשאוב 24/7 כדי לעמוד בדרישה. 

כנראה שאני לא בתת משקל – יאיר בן 8 חודשים

וטיפולים לריפלוקס? למי שבאמת צריך

  1. תרופות- קיימות תרופות שונות לטיפול בריפלוקס, בעיקר ממשפחת נוגדי חומצה – שאינן מונעות את עליית האוכל אלא מפחיתות את החומציות על מנת שהעליה תכאב פחות ותפגע פחות בקיבה. אלו תרופות כמו זנטק, לוסק ועוד, הרופאים פחות אוהבים לתת אותן, משום שהן עלולות להעלות סיכון לזיהומים.
  2. במקרים קיצוניים ביותר קיימת אפשרות ניתוחית.

אז אם התינוק שלכם סובל מריפלוקס, או שאתם לא בטוחים, תתייעצו עם הצוות הרפואי סביבכם.

תבינו שאולי זו הסיבה שהוא בוכה הרבה. תחזיקו אותו הכי הרבה שאתם יכולים על הידיים (לא מאמינה בפינוק יתר) ותהינו, למה קשה לייצר מספיק חלב בשבילו. לא חסר לך חלב, הגוף שלך לא דפוק, הכל בסדר!

והכי חשוב, תזכרו שזה משתפר עם הגיל… באמת.

תודה גדולה לד"ר אלירז וינברג הנפלאה על הליווי הרפואי, ועל התמיכה לאורך כל הדרך!

מכל הלב,

גילי

2 תגובות

  1. לגילי כמו תמיד הכתבות שלך נכתבות בטוב טעם. בבהירות מלאות בידע והכוונה. בכתבה זו הבאת את הקשיים שלך ושל יאיר השיתוף נפלא בעיני. יישר כוח המשכי להעשיר אותנו מידיעותיך.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

אל תחמיצי אף פוסט