5 מילים שתינוקות אומרים (שפתם של תינוקות)

תינוקות בכל העולם משתמשים ב 5 צלילים ייחודיים על מנת לבטא צרכים ובקשות. אם כהורים וכצוות נוכל להקשיב לצלילים אלו, נצליח לתקשר עם התינוקות כבר מרגע הלידה. מאז 2012 הפכתי לחסידה נאמנת של השיטה. אתם מוזמנים להצטרף ולהנות מתינוקות שאינם צריכים לבכות כדי לקבל את מה שהם מבקשים.

נשמע הזוי? תנסו…

המידע הזה הגיע אלי בזכות אמא שלי המדהימה, כשהייתי אמא טריה בת 20. היא שיתפה לי בדף הפייסבוק שלי סרטון . הסרטון מציג את תורתה של גברת פרסילה דנסטן, הטוענת שתינוקות מדברים. כן, כן, הם ממש מדברים! המשמעות היא שאנחנו כהורים וכצוות יכולים לדעת מה הם רוצים או מה מפריע להם לפני שהם לומדים להשתמש בעברית, אנגלית או כל שפה אחרת. מיד כשהגיע אלי המידע הזה, אימצתי אותו בחום והתחלתי ליישם.

הסרטון באנגלית, הוא מתוך הופעתה של פרסילה דנסטן בתכנית הטלויזיה של אופרה וינפרי. פרסילה הינה בעלת שמיעה אבסולוטית. היא מספרת ששפת התינוקות מורכבת מחמישה צלילים אוניברסליים. הצלילים אמנם עדינים ולא תמיד ברורים, אך היא הצליחה לבודד אותם ולהפוך אותם למילון "תינוקי – הורי" שימושי ומדוייק. הרעיון היה לי חדשני ביותר. לא רק שהתינוק לא בוכה סתם, אלא שקיימת דרך להבין אותו למרות שהוא לא מדבר! לא סתם הסרטון הגיע לכמעט מליון וחצי צפיות!

פרסיליה דנסטן

חמשת הצלילים

  1. " נה" המעיד על רעב
  2. "אאו" המעיד על עייפות
  3. "אה" סימן שהבייבי צריך להוציא גרעפס
  4. "הה" סימן לחוסר נוחות (טיטול מלא/ חום/ קור)
  5. "אייר" כאב בטן (גזים/ עצירות)

הצלילים מתחילים כסימנים עדינים ומתגברים עד שהם הופכים לבכי ולצרחות של ממש. חשוב לתפוס את הסימנים והצלילים כדי למנוע מהתינוק להגיע למצב של בכי וחוסר אימון בעולם שסביבו. תינוק שמתרגל שהוא צריך לבכות כדי לקבל מענה לצרכים שלו יהיה פחות רגוע ופחות סומך על הסביבה, גם בעתיד.

הסימנים המקדימים המלווים את הצלילים

  1. "נה" (רעב) מלווה בחיפוש מצד לצד עם פתיחה של הפה.
  2. "אאו" (עייפות) מלווה בעינים אדומות ובשפשוף של העיניים.
  3. "אה" (גרעפס) מלווה בהפסקת האוכל ובאי שקט קיצוני, בעיקר תנועות של כתפיים.
  4. "הה" (אי נוחות) לטיטול – מלווה בתנועות אגן, חום – מלווה בהזעה ופנים סמוקות, קור – מלווה בהמון שתן.
  5. "אייר" (כאב בטן) מלווה בתנועות קיפול של הרגליים, התפתלות וסרבנות אכילה.

ככל שפיתחתי נסיון, הצלחתי לשמוע את הצלילים טוב יותר ולפתור את הבעיה שהתינוקות התלוננו עליה. בהתחלה, גם כשפענחתי את הבעיה, לא תמיד ידעתי כיצד לפתור אותה. לאט לאט, פיתחתי רגישות לשמיעת הצלילים ולאבחון הסימנים המקדימים. היום אני מצליחה, ברוב המקרים, לתת מענה מהיר לצרכים של התינוקות בבית ובעבודה. אני משתדלת לתת מענה ברגע שהם משמיעים צלילים, עוד לפני שהם מגיעים לשלב של בכי. מי שמכיר את נועה, או שעבד איתי במחלקה, יכול ומוזמן להעיד על כך.

האם שפת התינוקות רלוונטית בפגים?

באופן כללי, פגים מתקשים להפיק צלילים או בכי משמעותי עד להגעה לשבוע 35 בערך. אם התינוק במשקל נמוך ונמצא בתוך אינקובטור, לא נוכל לשמוע את הצלילים, גם במידה והוא בשל מספיק כדי להפיק אותם. הצליל הראשון אותו פגים לומדים להפיק הוא בדרך כלל "נה" המעיד על רעב. הצליל האחרון להופיע הוא "אאו", משום שפגים לרוב שוקעים בשינה עמוקה, מיידית לאחר כל מאמץ. הם אינם מספיקים להפגין את העייפות בצלילים.

איזה מענה לתת לצרכים אלו לפגים?

  1. "נה" (רעב), פג שכבר הגיע למצב שהוא משמיע צליל כזה, סביר להניח שהוא "יתנפל" על הבקבוק כשיקבל אותו. עלינו להשתדל לתת את האוכל לפני שלב זה, וכן, לתת את הבקבוק בזהירות רבה. כל זאת, על מנת למנוע דסטורציות והפסקות נשימה, הנובעות מהשתנקות במהלך אוכל. השתנקויות אלו, הן הגורם המעכב העיקרי לשחרור פגים מהפגיה. זכרו: פג המשמיע צלילי רעב, נמצא בסיכון להתלהבות יתר מהאוכל. תפקידנו להזהר שלא לאתגר את ויסות מציצה – בליעה – נשימה שלהם יתר על המידה.
  2. "אאו" (עייפות), הסברנו שנדיר לשמוע צליל כזה מפג לפני שבוע 40. ברוב המקרים לתינוק ייגמר הכח והוא פשוט יקרוס לשינה לפני שהוא יספיק להשמיע צלילים ולהתלונן על עייפות. לגבי נועה, אני מניחה מכוסה במיטה עם מוצץ ומעמעמת אורות. אני רוצה שהיא תתרגל לישון בעצמה, גם בלי להרגיש אותי, כדי לפתח את העצמאות שלה ולתת אפשרות לאחרים להרדים אותה כשאני בעבודה.
  3. "אה" (גרעפס), הצורך בהפסקה לגרעפס מלווה בפגים בסימן של חוטסר בליעה ושפיכת החלב מצידי הפה, לעיתים בהתנשמות מהירה או בהפסקת מציצה לחלוטין. אחות מיומנת בפגיה, מסוגלת להרגיש את המתח בבטנו של התינוק ולעשות עצירה מדוייקת לגרעפס, בדיוק לפי כמות האויר בבטן. זו אחת הסיבות שאחיות פגיה הן אלופות בהאבסת תינוקות – הן תמיד מוציאות גרעפסים בזמן לתינוקות. התנוחה אותה אני אוהבת להוצאת גרעפס בפגים, היא כשהפג מולי, בתנוחת "חצי ישיבה" (45 מעלות) על הברכיים שלי. באופן זה, אני רואה את הפנים של הפג. זה חשוב לטיפול בפליטות ובדסטורציות בשניה לפני שהן מתרחשות.
  4. "הה" (אי נוחות), עבור טיטול מלא הפתרון פשוט. עבור חום, אני מורידה שמיכה ומכסה בפלנל בלבד, או מורידה שכבה אחת של בגדים. אין אפשרות להשאיר פג בלי בגדים או בלי כיסוי בגלל הפחד שיתקררו במהירות עד למצב מסוכן. במקרה של קור, הפתרון המומלץ הוא תמיד "קנגרו"- מגע עור לעור. הוא החימום האפקטיבי והמהיר ביותר. אם קנגרו לא אפשרי, נעטוף בשכבה נוספת, נוודא שפגוני לובש כובע. ניתן להעלות חימום באינקובטור או בעריסת חימום.
  5. "אייר" (כאב בטן). בשל מינון הברזל הגבוה שהם מקבלים בפגיה, פגים רבים סובלים מעצירות. במקרה שפגוני לא העביר צואה במשך יותר מיומיים, זה עלול לגרום לו לקושי ניכר ולמאמץ. ניתן להתייעץ עם רופא לגבי מתן נר גליצרין. ניתן גם לבצע עיטוף בחיתול פלנל, עיסוי לבטן או תרגילי קיפול רגליים, כפי שמוסבר בפוסט בנושא עצירות.

עכשיו, אחרי שסיימתי להיות מקצועית מספיק, זה הזמן להודות לקוראים ולקוראות האהובים שלי, על הפרגונים, הצעות הייעול והתגובות הנלהבות והמחכימות. זה נותן כח ומוטיבציה להמשיך לכתוב ולפרסם, מכל הלב! שיהיו רק בשורות טובות ונזכה להיות שליחים טובים

גילי.

 

 

תגובה אחת

  1. תודה לכל המגיבים והמפרגנים! זה ממש מיוחד שאתם טורחים לכתוב לי אחרי שנהניתם מהכתבה!
    לכל הפונים ששאלו אם זה באמת עובד; זה באמת עובד! לפחות 90% מהזמן;)
    לגבי הטענה שזה פוגע בחוש האימהי – קודם כל זה נכון. זה באמת פוגע.מצד שני, אנחנו האמהות הישראליות, מזן האמהות הלחוצות בעולם. אנחנו לא מוכנות לניסוי ותעיה אלא חייבות שיתנו לנו נוסחאות ונוכל להיעזר בהן.
    אולי בגלל הלחץ הנפשי הכללי במדינה שלנו. הצלילים הם נוסחת בסיס וכלים להורים ולאחיות מתחילים. בהמשך כבר לא תזדקקו להם ותבחינו לבד מה התינוק מבקש. בהצלחה!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

אל תחמיצי אף פוסט