לידת בידוד ובדידות

לידה בלי חיוך, ברית בזום וחופשת לידה ללא מבקרים. מה עובר על היולדות בצל הקורונה?  ומה אפשר לעשות כדי להמתיק את הגלולה ולחוות לידה חיובית עד כמה שניתן?

שיתוף עמוק ומשמעותי, על חוויות הלידה בשיא הקורונה, ממאיה, בת הדוד של בעלי.

ברוכות הבאות לאמהות החדשות, ולכל היולדות בתקופת הקורונה.

כולנו קורבנות קורונה במידה כזו או אחרת, כל מי שנכנס בכתלי בתי חולים בתקופת שיא הקורונה, הפך בעל כרחו ל"קרבן" באופן מסויים. מאיה, בת הדוד של יוסי, ילדה בשעה טובה, בן בריא ושלם . הלידה עברה בשלום, אך הדרך אליה היתה רצופה בתרחישים משונים והמון חרדה.

מעקבי הריון

"בשיא הקורונה, אף אחת לא הלכה לשום מעקב הריון. קופות החולים גם לא איפשרו את זה, אם הייתי רוצה. הרופאה שהייתי אצלה במעקב, היתה בעצמה בבידוד כי נחשפה לחולה קורונה. אז עושים מעקב מקוון, וזה לא הכי רציני. ומה עשו נשים למעקב הריון עודף? כבר התחלתי לברר אפשרות של הזמנה למעקב ביתי פרטי בבית למקרה של צורך כזה. כל ההליך בדרך ללידה, הוא מוזר."

את מי להביא ללידה?

בית החולים שבו נרשמה מאיה ללידה, הודיע שניתן להביא רק מבקר אחד. מאיה החליטה ללכת לבית חולים אחר, כדי שתוכל להביא גם את בעלה וגם את הדולה שלה. מאיה מאוד התלבטה, אבל היו עוד שיקולים. בבית החולים שבו היא תכננה ללדת, היא שמעה שכרגע לא מאפשרים ביות מלא. אסור היה גם ליולדות לצאת מהחדר, אלא הן צריכות לצלצל בפעמון ולחכות לצוות בתוך החדר.

מאיה החליטה ללדת בבית חולים אחר. היום, כשכבר החזירו את האפשרות ל2 מלווים וביות מלא במקום שבו רצתה, קצת צובט לה. היא מאוד רצתה ללדת דווקא שם. אם רק היתה יולדת חודש אחרי ולא בשיא הטירוף של הקורונה.

ברית עם חצי מניין

זה הבן הראשון של מאיה ובעלה, התכנון המקורי היה לערוך ברית ענקית, עם כל המשפחה המורחבת באולם גדול. אבל תכניות לחוד ומציאות לחוד. בברית היו רק המוהל, סבא הסנדק, הדוד המסור, הזוג, התינוק והאחות הגדולה. בסך הכל חצי מניין מבוגרים. כל שאר המוזמנים שמחו דרך "זום". סבא הסנדק, לא נגע בתינוק. הוא חבש כפפות ומסיכה. גם המוהל היה עם מסיכה ותינוק. והכי מוזר- הברית נערכה בחוץ, בגינה.

"את מתכננת לחגוג ברית, ואת מקבלת חוויה שונה לגמרי. ניסינו שיהיה כמה שיותר שמח. אבל זה לא פשוט בכלל. יש בזה גם כמה יתרונות, כמו ההגנה מחשיפה לאנשים חולים בברית. אם אין אנשים – גם אין אנשים חולים."


אמנם מאיה ילדה בעבר. היא ידעה להשוות את החוויה הנוכחית לחווית הלידה הראשונה, שהיתה הרבה יותר ,נעימה וחיובית והצליחה לקחת את הקשיים בפרופורציות. אבל מה עם יולדת בלידה ראשונה, שבטוחה שכך נראית ומרגישה לידה?

איך זה להגיע ללידת קורונה?

"את מגיעה, ומקבלים את פניך בלי חיוך. זה אולי נשמע דבילי. מה חיוך? את בצירים, הלכת להביא חיים לעולם. מה את מתעסקת בזוטות? אבל החיוך של המיילדת משרה רוגע, שעוזר להרגשה של היולדת. נולד תינוק, ואי אפשר לחבק את המיילדת. ואי אפשר לראות אותה מחייכת וזה מאוד צורם. אולי אלו מחוות סימליות וקטנות, אבל הן מאוד משמעותיות עבורי כיולדת "

"קושי נוסף הוא החרדה. כל יולדת חווה חרדה, אבל בתקופת קורונה, זה יותר גרוע. את יודעת שאם חלילה תיחשפי לקורונה, יפרידו ממך את התינוק למשך 20 יום. מרוב ההיסטריה, וחוסר הידע, היתה התנהלות בלתי תקינה. כמו בידוד יולדות חרדיות והפרדה מהתינוקות שלהם, גם בלי חשד לחשיפה מקורונה (נניח אם הגיעו מעיר מסויימת). בתקופה כזו, אי אפשר לסמוך על זכויות אזרח, או על דברים שהם נורמות בסיסיות במצב רגיל. לידה לא אידיאלית בכלל, נפשית ופיזית."

"עד היום, חודשיים אחרי הלידה, אמא שלי לא החזיקה את התינוק. היא ראתה אותו רק דרך חלון של רכב, כדי לשמור עליה. אמא שלי מדוכאת חיסון וגם מעל גיל 60. גם סבתא רבא מבאר שבע, שאנחנו מאוד קשורים אליה, לא ראתה אותו בכלל. אנחנו רוצים להגן עליהם מפנינו. "


בתור אחות פגיה, עבדתי הרבה עם אמהות שתכנית הלידה שלהן השתבשה לחלוטין. בין אם זו לידה ראשונה או חוזרת, אני עדה לכך, שלחווית לידה טראומתית יש המון השלכות. החל מסיכון מוגבר לדכאון אחרי לידה, ירידה באחוזי הנקה ואפילו קושי להרות בהמשך.

חד משמעית הקורונה "מצלקת" את חווית הלידה וחופשת הלידה של היולדות. אסור להתעלם מזה! צריך לדבר על זה ולטפל בזה, כדי למנוע השלכות שליליות.


אז איך אפשר להפוך את חווית הלידה ליותר נעימה ופחות טראומתית עבור היולדת?


מחקרים מצביעים ששניים מהגורמים העיקריים התורמים להתפתחות פוסט טראומה, הם חוסר שליטה ותשישות גופנית.
ולכן, חשוב מאוד שתקחי פיקוד על מה שכן נמצא בשליטתך. המוסיקה שמתנגנת בחדר הלידה, עוצמת האור בחדר, הבגדים שאת והתינוק לובשים, השאיבה וההנקה. תתמקדי בדברים שאת כן יכולה לשנות, ותשתדלי לא לעסוק בדברים שלא בשליטתך. 
תשתפי בוידאו ובטלפון את הקרובים שאינם נוכחים, זה גם בשליטתך. אם אמא שלך לא תהיה איתך פיזית בלידה, היא יכולה להיות איתך בטלפון, או בוידאו. זה לא אידיאלי, אבל זה גם עוזר.

כשהתינוק ישן – אמא ישנה

תשישות וחולשה גופנית, נובעת בעיקר מחוסר שינה במקרה של יולדות. חשוב להבין שהשינה מגינה על הגוף והנפש מפני המון וירוסים ומחלות. לכן שווה להשקיע בשינה. הכלל "כשתינוק ישן – אמא ישנה" חייב לחזור לאופנה בתקופה הזו! זה חשוב כדי לחזק את מערכת החיסון של אמא, שתחזק (דרך ההנקה) את מערכת החיסון של התינוק. אין דבר חשוב בתקופה כזו יותר מאשר מערכת חיסון חזקה.
חשוב מאוד להקפיד גם על תזונה טובה כדי לשפר את המצב הגופני. גם בתקופת קורונה, אפשר להזמין אוכל או לקבל מהבית למחלקה עם קצת תמרון. 

מאיה, ספרי קצת על חופשת הלידה בקורונה

"בלידה הקודמת הייתי מוקפת, חברים, אנשים, משפחה. כל ה"שבט" שלנו היה מאוד בעניינים. ופתאום אני חוזרת הביתה לבדי, לא היה כלום. עד היום, כמעט ולא מגיעים אנשים. ולא כי הם לא רוצים. אנשים שולחים מתנות, אוכל, משאירים מחוץ לדלת והולכים. הקשר פשוט נפגע מהקורונה. אנשים שרוצים לראות את התינוק, מסתפקים בתמונה. קרה כאן אירוע מאוד מרגש, והסביבה לא יכולה לקחת בזה חלק, בגלל הנסיבות ההזויות. החוויה מאוד בודדה. זה מבחירה, זה הדבר הנכון לעשות כרגע.

בדרך כלל אישה שיולדת מקבלת המון עיטוף, חום ואהבה. עכשיו זה כמעט לא אפשרי. אבל בשורה תחתונה, אנחנו בריאים, וחובקים תינוק בריא ושלם. זה פשוט נס ואנחנו מודים על זה ומעריכים את זה. אנחנו יודעים שזה הדבר שבאמת חשוב, עם כל הרקע המשונה."


מזל טוב לכל היולדות בצל הקורונה, נאחל שפע של נחת ובריאות לכם ולקטנטנים.

מזל טוב!
מכל הלב,גילי.

נ.ב. בשורה משמחת, החלטתי לפתוח בהתנדבות מלאה מקום למענה לשאלות של אמהות לפגים ולתינוקות עם בעיות בריאותיות. הסבר מושגים רפואיים, מידע על פגים, ייעוץ בנושאי הנקה ועוד. אז אם אתן אמהות לפגים ויש לכן שאלה, אתן מוזמנות לפנות אלי בפייסבוק של פגפגון או במייל [email protected] ומבטיחה לענות בהקדם האפשרי בשמחה ואהבה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

אל תחמיצי אף פוסט