להכניסו בבריתו של אברהם אבינו


חמצן, פגות, ומשקל נמוך הם רק חלק מהגורמים לדחיית הברית. פגפגון עושה לכם סדר: למה לא מלים פג בשבת? מי הכי מחמיר בנוגע להגבלת משקל? ומה לצפות מתינוק פג לאחר הברית? אם אתם עומדים להשתחרר מהפגיה כדאי שתקראו

ברית המילה הוא טקס מרגש, שבו תינוק נכנס בבריתו של אברהם אבינו. במהלך הטקס מתבצע ניתוח קטן של חיתוך העורלה. המצווה היא לערוך את הטקס דווקא ביום השמיני לחיי התינוק.
עבור תינוקות המאושפזים בפגיה, ברית מילה עלולה להידחות בימים, שבועות, ואפילו במספר חודשים.

 כיצד יודעים מתי הגיע הזמן המתאים למול תינוק המשתחרר מהפגיה?

אמנם אינני רבנית, אפילו לא קרוב, אבל ראיתי שלהורים בפגיה חסר מידע בנושא. החלטתי להרים את הכפפה ולעשות קצת סדר במידע בתחום. דבר אחד חשוב מאוד לפני שנתחיל: צריך לברר את כל המידע בנוגע לברית לפני השחרור. עדיף לשאול כל מה שתרצו לדעת מראש. לפעמים קשה לקבל מידע מסויים אחרי השחרור.

התניות רפואיות לברית

תינוק שהברית שלו נדחית, אמור להיות "בריא כל גופו" במשך 7 ימים על מנת להיות 'זכאי' בברית מילה, על פי ההלכה. במידה וקיימת התערבות רפואית לצורך המשך חייו וקיומו של התינוק הוא כבר לא נחשב "בריא כל גופו" והספירה מתאפסת.

התערבויות יכולות לכלול מתן אוכל בזונדה, מתן נוזלים, מתן תרופות מסויימות, ותמיכה נשימתית מכל סוג (כן, אפילו ופוטרם על מינימום.)

דסטורציות ושאר מרעין בישין

תלות בחמצן, ירידות סטורציה ואפניאות, הן מעט שונות. במקרים כאלו, קיימות 2 גישות.

גישה 1 –  התינוק עדיין בחזקת סכנה במשך 48 שעות לאחר אירוע נשימתי. לכן רק יום השחרור נחשב יום 0 לעניין "בריא כל גופו". לדוגמא: אם התינוק של משפחת כהן הוריד סטורציה ביום ראשון, רק ביום שלישי (יום השחרור) הוא יוצא מגדר סכנה ונחשב "בריא". לכן הברית יכולה להיערך החל מיום שלישי. בכל פגיה נהלי השחרור מעט שונים. על פי גישה זו, מתחילים את הספירה מיום השחרור.

גישה 2 – אירוע הפסקת הנשימה הוא האירוע שאיפס את הספירה. הזמן מתאפס לפי שעות ולא לפי ימים – "מעת לעת". לדוגמא: אם התינוק של משפחת כהן, הוריד סטורציה ביום ראשון בשעה 13:00, הספירה מתחילה מ13:01. על פי ספירה זו, ניתן לערוך את הברית החל מיום ראשון שאחר כך, משעה 13:01. להורים חשובה השעה – במיוחד כשזה משמרת ערב, ואז קריטי לדעת אם האירוע התרחש לפני או אחרי השקיעה.

בכל מקרה, חשוב לשאול את הרופא במהלך השחרור, על מידע שיש למסור לרב בקבלת ההחלטה על ביצוע הברית.

התניות הלכתיות לברית

בנוגע לברית שנדחתה, קיים קונצנזוס, שאין לערוך אותה בשבת. לגבי יום חמישי ושישי, קיימת מחלוקת. לדעת רוב הפוסקים האשכנזים, ברית דחויה עורכים ביום חמישי ושישי. לדעת רוב הפוסקים הספרדיםהספרדים, ברית דחויה לא עורכים ביום חמישי ושישי. זאת מחשש שבתוך שלושת הימים מהברית יווצר מצב של פיקוח נפש ויבואו לחלל שבת. יש לערוך את ברית המילה ביום חול המוקדם ביותר, המותר מבחינה רפואית והלכתית.

כמובן שכל מקרה הוא לגופו, וכדאי שכל זוג ישאל ויתייעץ עם רבותיו, חשוב למסור לרב את המלצות הרופא המלאות. זאת על מנת שיוכל לקבל החלטה, מתוך ראיית התמונה המלאה.

מי הכי מחמיר בנוגע לברית?

הרופאים מוכנים לשחרר תינוק ששוקל אפילו פחות מ2 ק"ג. רופאים לרוב אינם מגבילים את ברית המילה בקריטריון של משקל. לעומת זאת, מוהלים רבים מסרבים למול תינוק השוקל פחות מ2 וחצי ק"ג. כך שיוצא שהמוהלים לפעמים מחמירים יותר מהרופאים!

עוגת 2 ק"ג בפגיה. צילום: אביטל נצר

אז מתי מגיעים לברית הנכספת?

תינוקות רבים ממתינים זמן ארוך עד לביצוע הברית. לעיתים נוצר מצב שעורכים לפג מסיבת "פדיון הבן", לפני שהוא עובר ברית מילה.

לא מזמן, נערכה ברית מרגשת במיוחד לתינוק שהיה מאושפז אצלנו בפגיה. הברית נערכה כשהתינוק התקרב לגיל שנתיים. הוא היה צריך לעבור ניתוחים רבים, ולכן לקח זמן ארוך כל כך ל"בריאות בכל גופו". בשעה טובה!

הברית של יאיר- 2011

מתי צפוי עיכוב רציני בברית מילה?

המקרים בהם צפוי עיכוב ארוך יותר בביצוע הברית, הם בעיקר מקרים של תלות בחמצן (BPD) והפרעות אכילה. תינוקות כאלו משתחררים לבית או למוסד המשך, כשהם תלויים בחמצן, או מוזנים באמצעות צינורות אכילה (זונדה או PEG). "בריאות בכל גופם" הוא תהליך שעלול להימשך אצלם זמן רב יותר מאצל פגים אחרים, בשל משך הגמילה מעזרים אלו.

במקרים מסוימים נערכת ברית מילה גם לתינוקות כאלו.

בריא כל גופו?

מה לצפות מפג אחרי הברית?

אמהות לפגים מספרות לי, שלאחר הברית, ניכרת לפעמים הדרדרות במצב. לעיתים היא קלה עד בלתי מורגשת, אך לאלו שהיו חולים יותר בעבר, ההידרדרות יכולה להיות משמעותית.

אמא של לביא, פג שנולד בבית חולים אחר, סיפרה לי, שהוא היה מחובר לחמצן חודשים ארוכים. בשעה טובה, סביב גיל שנה הוא נגמל מהחמצן! 8 ימים לאחר מכן נערכה ברית מילה. לאחר ביצוע הברית, חזרו לו אירועי הפסקות הנשימה (אפניאות) שהיו לו בעבר. לביא חזר לחמצן, לתקופה של מספר ימים.

הברית היא בדיוק כמו ניתוח. כמו שבפגיה אנחנו מצפים ל"חזרה אחורה" במצבו של פג שעובר ניתוח, כך גם לאחר הברית, השינויים צפויים והגיוניים. חשוב לעקוב אחר מצב התינוק ובמקרה של בעיה, לפנות לסיוע רפואי.

ויקרא שמו בישראל…

בקרב חלק נכבד מהמשפחות הדתיות קיים מנהג, שלא לקרוא לתינוק בשם, עד לאחר פרסומו בברית. לפעמים הורים כאלה כן מחליטים/ מקבלים הנחיה מהרב לקרוא בשם על מנת להתפלל על התינוק. הנחיה זו ניתנת בעיקר לקראת ניתוח.

הורים אחרים, עוברים פרק זמן ארוך מבלי לקרוא לתינוק בשם.

כמו למשל, ההורים של אריה , שנולד בשבוע 25 וסבל מקשיים באכילה כתוצאה מאינטובציות חוזרות. הם קראו לו "התינוק" במשך 8 חודשים עד שהצליח לאכול דרך הפה וזכה להכנס בבריתו של אברהם אבינו.

מי שראה את הסרט "מפלצות בע"מ", מכיר את המשפט שמגדיר את זה הכי טוב בעיני: "אם תקרא לדבר בשם, אתה תיקשר אליו" (מייק ווזובסקי)

כל שנותר הוא להתפלא ולהעריך על כל ברית שנערכת בזמן, להודות על כל תינוק יהודי שמצטרף לעם ישראל, ולחכות בסבלנות במקרים של עיכובים רפואיים.

  • תודה לאליהו פתיה על הצילומים הנהדרים של הברית של יאיר (כן כן, הצילומים הם לא אילוסטרציה בכלל)
  • תודה לאליהו שלמה בן נעים על הייעוץ בנושאים הלכתיים, לדוד בן נעים על העריכה, ולד"ר אלירז וינברג על הייעוץ בנושאים רפואיים.


מכל הלב, גילי

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

אל תחמיצי אף פוסט