הרימו ידיים או שאני… מודדת חום! אזהרה: אין להשתמש במוצר למטרה שלשמה הוא נועד
מדחום אינפרא אדום נמצא אצלי בבית כבר כמה שנים. לאחרונה, הוא הפך לפופולרי בקרב מאבטחים ומנהלי בתי ספר. לעניות דעתי, שימוש במדחום אינפרא אדום לאיתור קורונה הוא חסר תועלת. מי שבאמת יכול להפיק תועלת משימוש במדחום כזה הוא צוות רפואי, ובעיקר, צוות בפגיה. על מה אני מבססת את הטענה? האם המדידה הזו מדוייקת מספיק עבור פגים? ולמה זה כל כך חשוב לפגים ביחס לכל מטופל אחר?
כשנועה נולדה, לפני 3.5 שנים, נחשפתי למוצר מדהים בעלי אקספרס. מדחום ללא מגע, נותן תוצאה מדוייקת בתוך שניה. מסוגל למדוד חום גוף של אדם, נוזל, או אויר חדר. המדחום פועל על בטריות והוא אמין ביותר. השתכנעתי והזמנתי.
התמונה הזו צולמה כשנועה הייתה בת חצי שנה. ובו מדדתי לה חום בחורף 2017.
אפילו פרסמתי סרטון בפייסבוק של פגפגון שבו מדדתי חום ליאיר כשהיה חולה בינואר 2018.
מאז, "המדחום ללא מגע" התפרסם באשמת הקורונה. הוא משמש כביכול, בתור גלאי קורונה בכניסה לאתרים רבים. המציאות היא שמודדים לאנשים חום בכניסה למשרדים, בתי ספר, קניונים ועוד, מתוך מחשבה שאחד הסימנים הראשונים לקורונה הוא חום גבוה.
מה דעתי על העניין? בקצרה: בזבוז זמן וחסר תועלת.
למה בדיקת חום בכניסה לכל מקום היא חסרת תועלת?
קודם כל, אחוז נכבד מחולי הקורונה הם א- סימפטומטים. כלומר, לא מראים סימנים, ובכלל זה, גם אין להם חום גבוה. מקרב חולי הקורונה שכן מעלים חום החלוקה היא כזו: מי שלא רוצה להדביק, יודע שיש לו חום ונשאר בבית בכל מקרה. מי שלא מעניין אותו, ייקח תכשיר להורדת החום וילך לאן שהוא רוצה. בכל אחד מהתרחישים, המדחום היה מיותר.
יצא לי לקרוא בכל מיני פורומים של מכחישי קורונה על אנשים שלקחו אקמול ועלו לטיסות בחוסר אכפתיות משווע. ולא חסר מקרים כאלו. לא ייאמן? גם אני חושבת.
אז למי המדחום הזה כן מומלץ?
המדחום מומלץ מאוד בעיני לשימוש עבור תינוקות, ילדים ופגים.
מקובל למדוד לכל פג בפגיה חום בערך כל 4 שעות.
במהלך הטיפול בפגים, אחיות משתדלות כמה שיותר להיזהר שלא להציק לפגים. אנחנו משתדלות לבצע את כל הפעולות עם מינימום אי נוחות לקטנטנים שלנו. וזה לא רק כי אנחנו אוהבות אותם ורוצות שיהיה להם נעים. זה גם ובעיקר בגלל תורת הNIDCAP. התורה הזו גורסת, שיש חשיבות עליונה לחוויה חיובית של הפגים בפגיה.
לחוויה בפגיה קיימות השלכות על תוצאות התפתחותיות ונוירולוגיות שלהם בעתיד. על פי תורה זו, אנחנו ממזערים כאב, רעש והפרעה לשינה. אז אם אפשר למדוד חום גוף בלי להפריע לשינה? מה טוב!
במקום מדידה של דקה במדחום רגיל, להוריד למדידה של שניה אחת בלבד, זה מדהים! ועוד בלי לגעת בפג ובלי להעיר אותו! פשוט מושלם!
האם הבדיקה מדויקת בפגים?
הרשיתי לעצמי לערוך מחקר קטן בנושא. בנוסף למדידת חום רגילה במשמרת ל6 הפגים שהיו תחת טיפולי בלילה חורפי אחד, מדדתי גם חום באמצעות המדחום החדש. המדידות היו צמודות ביותר למדידה המקורית במדחום הרגיל (בבית השחי).
כל זה קרה ב31 לדצמבר 2017. אפילו תיעדתי בתמונות וסרטונים לאורך המחקר.
באיזה אזור בגוף כדאי למדוד לפגים חום עם מדחום אינפרא אדום?
מדדתי חום בעזרת מדחום אינפרא אדום בחזה, בבית השחי ובמצח. היו סטיות של עד 0.3 מעלה לטובת הבטן. הראש היה קצת יותר קר, אבל לא משמעותי כדי להעדיף את אחד האזורים.
בחלק נכבד מהפגיות מודדים חום גוף לפגים בבית השחי. הטכניקה לא כל כך קלה, משום שצריך להשכיב את המדחום לאורך הזרוע, להצמיד את הזרוע בחזרה לגוף, ולהמתין כך עד לקבלת תוצאה. (בין 10-60 שניות) לפעמים התוצאה לא טובה, וצריך לחזור על הפעולה מההתחלה. לפעמים בשביל בדיקת חום אחת, צריך להפריע לפג במשך כמה דקות.
למה כדאי לשים לב בשימוש במדחום אינפרא אדום בפגים?
חשוב לשים לב שלא לכוון את קרן האינפרא אדום לעיניים של הפגים. אם מודדים חום במצח, להגיע מכיוון הראש. ואם מודדים בבטן להגיע מכיוון הרגלים. כל זה במטרה שלא לסנוור אותם ולא לאפשר לקרן האור להאיר בטעות לתוך העיניים.
מה היתרון החשוב ביותר של מדידה ללא מגע בפגיה?
בפגיה, קיימת חשיבות גבוהה למניעת זיהומים. העברת חיידק מפג לשכנו, יכולה להיות מסכנת חיים. לכן, בין שימוש לשימוש מחטאים את המדחומים. בפגיות רבות, אפילו מקפידים על מדחום אישי לכל פג. המדחומים האישיים, הם מטבע הדברים זולים ואיטיים יותר (מדידה תוך 60 שניות).
אם מדידת החום תהיה ללא מגע, לא תהיה סכנה של העברת זיהומים. יתרה מכך, יהיה אפשר להשתמש במדחום משוכלל ומהיר עבור כל הפגים.
יש להתחיל להשתמש במוצר למטרה שלשמה הוא נועד
בפגיות שבהן אני עבדתי/התנסיתי, לא קיבלו את המדחום לייזר כשיטת מדידה מקובלת. ולא רק בפגיות, בכל משרדי הרופאים, קופות החולים, ובתי החולים מודדים חום לחולים באמצעות מדחום 10 שניות של welch allyn.
טכנאי מזגנים, מקררים, שומרים בסופרמרקט, מורים בבית הספר? כן, אבל אחיות – לא!
מודה שאני חובבת גאדג'טים מושבעת, ונוטה לאמץ בעידוד המשפחה כל מיני טכנולוגיות, עוד לפני שהן מופצות להמונים. אבל כאן זה באמת לתועלת הפגפגונים, התוצאות צמודות לשיטת המדידה המקובלת ולא ידוע לי על סיבה שבגללה לא משתמשים במדחום זה לשימוש רפואי.
מכירים פגיה או תינוקייה שכן משתמשת במדחום אינפרא אדום למדידת חום בתינוקות? שמחו אותי וספרו לי! אני מניחה שזה עוד יגיע, אבל בכל זאת אין לי סבלנות לחכות.
מכירים קונטרא-אינדיקציה לשימוש במדחום אינפרא אדום לפגים, שיכולה להסביר את זה? גם אשמח לשמוע.
מכל הלב,
גילי
כתיבת תגובה